Kanotur
i
Jyltingsmarka.
Drevsjø.
22.-26 Sept 2009

Byddy og jeg på tur igjen. Deilig!

Denne gangen ble det en liten bedagelig kano tur på fem dager i skogsområde sørøst for Femunden. Nærmere bestemt Jyltingsmarka.

Jyltingsmarka er et relativt lite villmarksområde som ligger ved Drevsjø i Engerdal komune, helt nord i Hedemark fylke.
Vanligvis er det Femundsmarka som lokker når en legger turen helt opp hit, men denne gangen var planen å utforske område litt lenger syd.

Fra startstedet helt sør i Halvorsjøen.

Den første leieren.

Det første bålet er fyrt opp og den deilige lukten av furu-bål legger seg over leieren.

Naturen i Jyltingsmarka består av små og store vann med spredt furuskog og lave runde åser som såvidt strekker seg over tregrensen. Ikke ulikt naturen i Femundsmarka. Område er lett tilgjengelig da det går skogs-veier og stier gjennom område, og er derfor et perfekt sted å dra for den som vill gjøre det litt enkelelt.

Område preges av små og mellomstore vann. Noen av vannene henger sammen med små kanaler som akkurat har plass til en kano. Her fra starten på kanalen mellom Glensjøen og Bursjøen.

Bursjøen ligger for tur.

Min tur startet fra sydenden av Halvorsjøen, kursen gikk nordover gjennom Glensjøen, Målertjønna, Gunnarsjøen, Bursjøen og Storjyltingen som er det største vannet.

Fra Skrabbtjønna.

Vi har slått ler for kvelden på en liten holme i Storjyltingen.

Nydelig kveldstund, helt alene med naturen.

Dag tre lot jeg kanoen ligge ved østsiden av Storjyltingen og tok en dagstur til fots opp på Jyltingsvola.

Dette er et lite fjell som strekker seg 874 moh og som såvidt har toppen over tregrensen. Her var det en fantastisk utsikt over villmarka øst for Femunden. Mot nord lå Femundsmarka, mot nordøst kunne jeg se Gutulia nasjonalpark og i øst, på svensk side av grensen lå Långfjellets naturreservat

Dag tre padlet vi helt opp til nordennen av Storjyltingen, turens nordligste punkt. Buddy er en god los å ha ombord.

Vi lot kanoen ligge noen timer å tok oss en fot tur opp på Jyltingsvola, et lite fjell på østsiden av marka. Her sees Gutulisjøen.

Oversiktsbilde over Jyltingsmarka mot sørvest.

Buddy skuer utover den nordvestlige delen av Jyltingsmarka. I bakgrunnen sees Rendalsølen. Det mektige fjellet vest av Sølensjøen som jeg hadde en nydelig kanotur i for ett år siden. Desverre gjemmer skyene toppen på fjellet denne dagen.

Bak den snille labradoren på bildet ligger Gutulia nasjonalpark. Långfjellets naturrreservat lengst bak.

Mens jeg supte til en liten kopp kaffe på toppen av fjellet og så utover den fine villmarka som omga meg, var det ikke fritt for at tankene gikk rundt en mulig fremtidig ekspedisjon i dette området; Start fra Jyltingsmarka legge kursen mot nordøst gjennom Gutulia nasjonalpark og Långfjellets naturreservat, dreie mot nord gjennom Femundsmarka og Rogens naturreservat, videre mot nordvest gjennom fjellmasivet Viglen for så å ende opp i Røros. Det hadda vært turen sin det! Jeg lovet meg selv å ta den turen en gang, men det får nok vente litt.

Da Byddy og jeg var vell ombord i kanoen igjen satt vi kursen sydover langs østsiden av Storjyltingen, videre gjennom Ånestjønnan, Håan, Skarpabbortjønnan, Glensjøen og tilslutt over Halvorsjøen.

Vell tilbake i kanoen etter seks timer på fot-tur satt vi kursen mot syd og gled lydløst over Storjyltingen som lå helt speilblank.

Buddy prøver å ta seg en liten middagsvil på vei sydover, men hans sykelige nyskjerighet gjør det vanskelig å slappe helt av. Tenk om det spretter et reinsdyr forbi..?..

Det ble noen bæringer av kano og utstyr til tider, men mange av vanna hanger sammen med små naturlige kanaler som akkurat er store nok for kanoen.

Vi slo ler på en liten holme helt sør i Storjyltingen. Fordelen med å ha leir på en holmer er at en slipper å være redd for at Buddy skal ta av etter et dyr.

Rett før mørket fallt på tok jeg en liten kveldstur men kanoen for å prøve å få litt Abbor til kvelds, men den var ikke bitevillig denne kvelden, men det gjorde ikke noe, for det å gli lydløst rundt på en speilblank vannflate alen i villmarka er en stor opplevelse i seg selv!!

Mørket legger seg over landskapet. På tide å fyre opp bålet.

Buddy venter tolmodig på frøkosten. Bordskikk gjelder også i villmarka. Dag fem.

Noen steder sto sivet nokså tett, men ikke værre enn at vi kom igjennom.

Av fisk er det absolutt mest Gjedde her, men Abbor er det også endel av.

Tilbake på Halvorsjøen. Nå gjenstår det bar å padle til syd enden der bilen står og venter.

 

Kart over ruta i grove trekk. Svarte prikker er bæringer og heltrukken svart strek er fot turen opp på Jyltingsvola.

Oversikt.