Krokskogen

3.-5. Juni 2009

Krokskogen er et skogområde som ligger helt vest i Nordmarka Nord for Oslo. Krokskogen omfatter området som i øst avgrenses av Langlielva og vannet Spålen, i nord av fylkesgrensen mellom Oppland og Buskerud, i vest Ringeriksbygdene og Tyrifjorden, E16 i sørvest og Bærumsbygdene i sør.

Området er lett tilgjengelig med gode merkede stier og skogsveier for dem som liker det, men også forholdsvis øde vanskelig tilgjengelige steder for den som liker å være alene.

Jeg har vært på noen turer tidligere i Nordmarka/Oslomarka, men da lenger Øst med startsteder som Sørkedalen, Maridalen og Grorud for og nevne noen.
Dette er fine steder å starte med fin natur, men de er også de mest brukte. For meg er det litt for mye trafikk og litt for lett tilgjengelig for hovedstadens befolkning med allt det medfører av godt og ondt.

Krokskogen derimot, er litt utenfor de mest brukte brukte områdene og er derfor mer inntresangt for meg.

Min lille tur startet fra Damtjern varmestue, som er et fint utgangspunkt. Andre fine startsteder er  Skansebakken, By, Rykkin, Sollihøgda, Sundvollen/Kleivstua og Ringkollen.


Mitt startsted. Damtjern.

Sauer var det mange av i område rundt Damtjern, noe Buddy satte stor pris på. To av dem var svert nyskjærig og kom helt bort til Byddy og histe på.

Storflåtan er en av de største vannene i Krokskogen.

Etter å ha fulgt en skogsvei til Storflåtan tok vi av mot Nord, og inn i skogen. Her kunne vi være helt alene. Fra Store Åborgtjernet.

Etter noen få km rolig gange slo vi leir ved lite vann midt i skogen. Her kunne fiske og kose oss helt alene.

Dag to satte vi kursen mot Sør. Her fra Skamrek vannet.

Buddy bærer kløv med bla teltet og leirtøyet mitt i. Men å bære kløv i tett skog er krevende. Stadig kjilte han seg fast i busker, steiner og trær. Men han er blitt veldig løsningsorientert og kommer seg løs stort sett ved egen hjelp, og det takket være at jeg fra første tur aldrig har stoppet opp for og hjelpe han. Han har altid måttet klare seg selv.

Fra nordennden av Heggelivannet satte vi kursen mot nordvest over Gråberget. Her fra Gråbergtjærnet.

Det er noen områder med myr i Krokskogen, men disse var overaskende tørre og fine å gå på. Her fra Atjernsmyrene Nord for Gråberget.

Vi slo leir ved Atjern. Et lite tjern som ligger ved Gråberget, ca 539 moh. Brydde meg ikke om å slå opp teltet denne natten, men pga tiltider sterkt regn og sluddbyger satt jeg opp duken. Da kunne vi sitte å kose oss ved bålet til vi sovnet.

Buddy liker å sove ute. Da har han full kontroll på allt som skjer rundt leieren.

Greide å lure tre små Ørreter og en Abbor fra tjernet innen kvelden kom. Ikke store greiene, men nok til å få litt til kveldsmat.

Skogen besto for det meste av Gran, men også endel Furu, og Furu skog betyr fine bål. Ingenting er som det. Regnet styrtet ned på utsiden, men under duken var det varmt og tørt.

Buddy tar et siste overblikk over omgivelsen og forsikrer seg om at allt er ok før vi kryper i posen og sovner ved det flammende bålet.

Dag tre var det på tide og vende skotuppene hjemmover. Her tror jeg det er Vikerfjell som kan skimtes mellom tretoppene.

Kartutsnitt av ruta.

Oversikt.