Rekefisket
Det er rekefisker jeg er av yrke. Har vært på sjøen i 17 år (11). Det er ett fritt og fint yrke vist man bare holder ut perioden med sjøsyke. Selv var  jeg sjøsyk i halvannet år før det ga seg.(Fin slankekur....)

Jeg fisker i indre Skagerak/yttre Oslofjord. Fangstene har vært gjenomgående gode de siste årene, men selvfølgelig svinger det en del. Det er jo litt av gleden med dette yrke også, det at man aldrig vet hva man får når man legger ut.  Jeg er alene ombord.

     En vanlig arbeids dag er omtrent slik:

Stå opp mellom to og tre på natten. Gå over båt og redskap for og sjekke at allt er "sjø-klart", starte opp og sette kursen ut på feltet. Da jeg fisker over store deler av indre Skagerak varierer selfølgelig kjøre lengden mye. Allt fra 15min til mange mange timer. Reka er stadig på vandring. På sommeren er den stort sett på dypet og på vinteren trekker den grunnere for og gyte.
     Når jeg er på plass er det å sette ut trålen og lemmene. Trålen ser veldig enkelt forklart ut som en stor trakt, den har bly og vaier under og flyte kuler øverst for og holde den åpen. Trålen må gå helt nedtil bunnen for at den skal fiske. Den holdes utspent av to store jern-lemmer som hver veier ca 700 kg. Allt dette senkes ned til bunnen som er allt fra 60 til  500mtr ned, allt etter årstid og hvor reka er. 

      Ett vanlig "hal" er på ca 5 timer, men kan også strekkes til bort i tolv timer. Man er helt avhengig av tålig flat bunn,sand eller leire. Stein,fjell,koraler og vrak skyr vi som pesten da dette ødlegger redskapen. Alle slike "fester" er merket på trålkartet, som er ett nøyaktig kart over bunnen der en til en hver tid er. Tråle-farten er idielt på ca 1,4 knop, allt etter vilken type trål en bruker. Når halet er ferdig er det å dra allt inn igjen. Reka slippes i en stor binge på dekket og sorteres. De største rekene blir kokt ombord mens de minste leveres rå. Man må koke rekene mens de lever ellers blir de rette. Så er det å sette ut trålen igjen. Hvist jeg skal inn og levere fangsten samme kveld, rekker jeg to slike hal på en dag. 

Det blir også endel bifangst som torsk,lange,breiflabb,lyr,div flyndrer,kolje,kreps,pigghai,vitting,ål mm. Det hender også en sjelden gang at en kan få niser,håkjerring eller brugder. 

Livet på havet er godt. Ilikhet med fjellet har havet ett ærlig utrykk. Det kan være voldsomt noen ganger, men også venlig å godt som fløyel. Man må ha veldig respekt, men blir man redd mister man fokus. Jobber man med havet og ikke imot går det som regel bra. Her er noen bilder fra en tur i Februar 2008.

Ps: Det er desverre ikke ofte en får slike fangster.
Dette var en god tur.
 
Her har jeg gjort ett hal på 5 timer.Det ble ca 2000kg rek.
Det går ca 900kg i ett slikt løft.
Når reka er vell ombord må den solles og kokes. De minste rekene leveres råe mens de store blir kokt ombord.
Kursen er satt mot land. 4 timer hjem til Hvaler hvor motaket er.Havet ligger speilblankt denne dagen. Bingen er full og enda ett løft med rek venter på utsiden.De ferdig sollede rekene er i kassene i forgrunnen.
Sorteringen er ferdig. Hadde ikke kasser nok ombord så noe av reka måtte legges på dekk til jeg var iland. Nå er det kun levering til motaket som gjenstår.
Dette er båten under vårpussen Juni 08. Den er 55 fot lang og bygget i 1963.Eike skrog. En god og solid båt.