Femundsmarka

8.-12.Okt 2006

Femundsmarka er et fantastisk villmarksområde. Det ligger øst av innsjøen Femunden,Norges tredje største innsjø. Her er allt fra rolig bjerkeskog til ganske ville fjell. Utallige små og store vann. Forholdsvis lettgått tereng hvist man tåler litt stein, for det er det mye av i Femundsmaka.

   Det er alltid en spesiel følelse en har i kroppen når en legger ut på tur,særlig i ukjente og nye områder. Det er en deilig sittrende spenning og forventning. Hvordan er terenget? Hvor havner leieren i kveld? Hvor skal jeg legge ruta? Vilke utfordringer vill været gi? Vill jeg møte folk? Masse spørsmål,heldigvis uten svar surrer i hodet. Det er uforutsigbarheten som er utrolig befriende. Ikke planlegge annet enn høyst nødvendig. Ærlig frihet er det! 
 
      Min lille visitt her startet fra Valdalen gård som ligger 3,8km fra svenskegrensa. Det var allerede begynt å mørkne da vi la i vei. Vi la kursen mot NØ,mot Berseskallen(990moh). Det var lettgått og fint vandre tereng bestående av lett furu og bjerke skog. Vi slo leir når vi nådde tre grensa.

Dagen etter forsatte vi over Berseskallen og dreide nordover langs svenskegrensa. Videre over Sjøhøgda(1121moh) og Salsfjellet(1206moh). Her kunne vi se ned til Grøvelsjøen og videre inn i Långfjellets naturreservat i Sverige. Fantastiske villmarksområder.
 Da kvelden nermet seg slapp vi oss ned i den lette bjerkeskogen syd for Øyan ved bredden av bekken Varga for og slå leir.
 
Den andre leieren lå ved en nydelig bekk,Varga bekken. Her ble det bålkos og deilig ro utover kvelden.

 Dagen etter gikk turen opp på vestsiden av Sylvola(1040moh) ned til syd ennen av Rønsjøen og videre mot NV mellom Rønsjøvola og Revlingkletten. Ganske golt og øde med rolige kurver. Jeg er elsker slikt tereng.
Område vestover fra Røndjøvola er goldt. Fint vandre tereng.

Grøthogna(1401moh) og grøthue(1,83moh....)

Bildet er tatt på høyden mellom Revlingkletten og Rønsjøvola mot syd. Grøvelsjøen kan så vidt skimtes i bakgrunnen.

Da kvelden nermet seg slapp vi oss ned mot Revling sjøen. Vi slo leir på samme plass som den svenske botanikeren Carl von Linne`campet på sin ferd gjennom Femundsmarka i 1734.
Det ble en nydelig kveld med pannekaker ala`Femundsmarka og avslapning.
Rønsjøen.

Vi våknet opp etter en kjølig natt til tåke og dårlig sikt. Men tåken slapp etterhvert som solen fikk tak. Det ble en deilig frokost-stund utenfor teltet. Sitte rolig å se det utrolig fine spillet av lys og skygger som oppstår idet tåken trekker seg tilbake og solen får tak. Føler meg utrolig priviligert som har muligheten til å oppleve stunder som dette!
Revlingsjøen i bakgrunnen.

En kan jo ikke gå upåvirket herifra.

Etterhvert må tåken vike plass for solen.

Villrein hadde vi stadig besøk av på turen,til stor glede for Buddy som måtte holdes i bånd på store deler av turen.

Etter den utrolig fine morgen stunden ved Revlingsjøen,ble leieren pakket sammen og slengt på ryggen. Bare det at en kan pakke allt en trenger for å leve ett godt liv i ukesvis i en liten sekk er utrolig deilig.Vi har blitt allt for avhengig av ting.
 
Den siste dagen gikk turen sydover mellom Elgåhogna og Forborgen. Videre på vestsiden av Sushøgda og så ned mot Valdalen igjen.

Dette ble en liten smak av det Femundsmarka har og by på. Det har vært utrolig deilig. Har ikke sett ett eneste menneske på turen,noe som overasket meg posetivt. Femundstraktene har jo kommet veldig i vinden i det siste,men det er kansje områdene lenger nord som er mest besøkt. Lett gått og fint variert tereng å gå i.
Hit blir det fler turer!!
Turen går mot slutten for denne gang. Nå er det bare å traske ned lia mot Valdalen. Bildet er tatt fra vestsiden av Sushøgda,mot vest.